Home » Obesitas en afvallen » Ozempic

Wilt u gewicht verliezen, of na gewichtsverlies op gewicht blijven, maar lukt dit niet? Dan is het goed om te weten dat uw arts in sommige gevallen medicatie kan voorschrijven. Ozempic is een voorbeeld van een geneesmiddel dat wordt ingezet bij mensen die moeten afvallen of op gewicht moeten blijven. Uit onderzoekgegevens van Ozempic blijkt dat men met behulp van dit middel tot wel 6,5 kilo af kan vallen. 

Ozempic bestellen zonder recept ↓

Prijs Ozempic vanaf € 99,95

  • Dosering: Ozempic Injecties
  • Prijs Ozempic (incl. online consult): vanaf € 99,95
  • Verkrijgbaar in Nederland en België

3 online apotheken waar u veilig, anoniem en snel een online consult kunt aanvragen voor Ozempic:

Nederland:

België:

Ozempic

Voor wie is Ozempic geschikt?

Hoewel dit geneesmiddel in diverse gevallen effect lijkt te hebben, wordt het vooralsnog alleen voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. In dat geval is het voornaamste doel de behandeling van de diabetes. In een hogere dosering lijkt dit geneesmiddel echter goed in te zetten als middel om gewichtsverlies te ondersteunen. Een bijwerking van het middel is namelijk een verminderde eetlust. Als Ozempic wordt voorgeschreven als afslankmiddel, wordt de behandeling echter (nog) niet vergoed door de Nederlandse en Belgische zorgverzekeraars. Het is van belang om hiermee rekening te houden, want de kosten van de behandeling zijn relatief hoog.

Hoe werkt Ozempic?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat Ozempic een dubbele werking heeft. Niet alleen zorgt het voor een betere glykemische controle, maar het verlaagt ook de risico op hart- en vaatziekten. Al na twee weken gebruik van dit middel kunnen de eerste effecten waargenomen worden. In deze periode verandert ook het eetgedrag van de patiënt. Dit kan op termijn leiden tot een gewichtsverlies van vijf procent en soms zelfs meer. Ozempic is momenteel alleen verkrijgbaar in de vorm van injecties, maar er is wel een tabletversie onder de naam Rybelsus, die ook de werkzame stof semaglutide gebruikt. Nadeel van de tabletten is dat deze dagelijks ingenomen moeten worden, terwijl een injectie slechts een keer per week toegediend hoeft te worden.

De werkzame stof in dit geneesmiddel is semaglutide. Semaglutide lijkt erg veel op de het lichaamseigen hormoon GLP-1. Dit hormoon wordt wanneer je eet aangemaakt in je hersenen, alvleesklier en darmen en reguleert dan de afgifte van insuline. Semaglutide werkt in het lichaam net zo als GLP-1, waardoor uw hongergevoel vermindert als u dit middel gebruikt. Ozempic verlaagt namelijk de bloedsuikerspiegel door de hoeveelheid insuline in het lichaam te verlagen. Om effect te hebben wat betreft gewichtsverlies is het belangrijk dat de medicatie gebruikt wordt in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Werkt Ozempic echt?

In de afgelopen tijd zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd naar de werking van Ozempic. Een van de onderzoeken is uitgevoerd onder bijna 2000 respondenten, die allen een BMI hadden van 30 of hoger. Alle deelnemers kregen gedurende 68 weken wekelijks een injectie van 2,4 mg semaglutide. Daarnaast was er een groep deelnemers die een placebo (nepmiddel) kreeg. Beide groepen volgden een gezond dieet, maar uiteindelijk verloren de mensen die Ozempic gebruikten gemiddeld bijna 15 procent van hun lichaamsgewicht. De groep die een placebo kreeg verloor gemiddeld maar 2,4 procent.

Hoe gebruikt u Ozempic?

Ozempic voorgevulde penOzempic wordt geleverd als vloeistof in een pen, waarmee u zichzelf dient te injecteren. Er zijn verschillende pennen te verkrijgen, met verschillende doseringen. Ook lijkt het erop dat Ozempic binnenkort ook op de markt komt in tabletvorm. Dit heeft diverse voordelen, bijvoorbeeld wanneer u het lastig vindt om u zelf een injectie te geven. Het kan ongeveer vijf weken duren voordat u het eerste effect van dit geneesmiddel op de bloedglucosewaarden bemerkt. Voordat u het maximale effect bemerkt bent u zelfs wel drie tot zes maanden verder. Op het gebied van afvallen kan het middel dan wel zeer effectief zijn. Een afvalpercentage van 5 procent van het oorspronkelijke gewicht is goed haalbaar. In sommige gevallen treedt er na een aantal weken tolerantie op voor het geneesmiddel. Het werkt dan niet meer als medicatie om af te vallen.

Gebruiksaanwijzing van dit geneesmiddel

U kunt de medicatie een keer per week toedienen via de huid van uw schouder, onderbuik of dij. De dosering mag in stapjes verhoogd worden, als dit noodzakelijk is. In de bijsluiter kunt u meer informatie vinden over het toedienen van dit middel. Raadpleeg uw arts of apotheker wanneer u hier vragen over heeft. Houd er rekening mee dat het gebruik van Ozempic bijwerkingen kan geven.

U kunt bijvoorbeeld last krijgen van maag- en darmklachten, nier- en leverproblemen en allergische reacties. Herkent u symptomen van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of zwelling in mond of keel? Stop dan direct het gebruik van dit middel en raadpleeg medische hulp. Zorg er ook voor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking met elkaar hebben en uw arts kan beoordelen of daar bij u sprake van kan zijn. Daarnaast is het van belang dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie, omdat dit middel in sommige gevallen niet of minder geschikt is. Gebruik het bijvoorbeeld niet wanneer u zwanger bent of wilt worden, of wanneer u last hebt van ernstige lever- of nierproblemen.

Ozmepic bijsluiter

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van dit middel?

Door het gebruik van medicatie kunt u bijwerkingen ervaren en dat geldt ook voor het gebruik van Ozempic. Het maakt daarbij niet uit of u het middel gebruikt tegen diabetes type 2, of omdat u wilt afvallen. Bijwerkingen die veel voorkomen zijn verstopping, diarree, buikpijn en misselijkheid. Die laatste bijwerking treedt voornamelijk op wanneer de dosering van het middel wordt verhoogd. Zo gauw het lichaam gewend is aan de nieuwe dosering neemt ook de misselijkheid af. Verder kunnen er bijwerkingen optreden zoals winderigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken, refluxklachten en een verhoogde hartslag. Ook nierproblemen en galstenen zijn gemeld als bijwerkingen die in zeldzame gevallen voorkomen. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik van het middel goed op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen, zodat u snel actie kunt ondernemen als dat nodig is. Neem in ieder geval direct contact op met een arts als u symptomen heeft van een allergische reactie, zoals zwelling van mond of keel, of ademhalingsproblemen.

Wilt u Ozempic gebruiken?

Overweegt u Ozempic te gaan gebruiken om af te vallen? Dan is het dus belangrijk om te weten dat dit geneesmiddel momenteel in Nederland nog niet wordt vergoed als u het gebruikt om gewicht te verliezen. Overleg dus goed met uw arts, voordat u start met deze medicatie. Het is belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat u gewicht verliest vanwege de bijwerkingen van dit middel. Bijwerkingen zoals misselijkheid en diarree zorgen er uiteindelijk voor dat u afvalt. Er is echter meer nodig om uiteindelijk gezond en duurzaam gewicht te verliezen. Uw arts kan samen met u bekijken wat de beste opties voor u zijn.

Veelgestelde vragen Ozempic

Kan ik Ozempic gebruiken om af te slanken?

Bij diabetes is sprake van een slechte glycemische huishouding. Hiertegen kan Ozempic ingezet worden. Let er daarbij wel op dat hogere doseringen van dit middel het risico op lage bloedsuiker (hypoglykemie) verhogen. Het is als u diabetes hebt dus niet raadzaam om hoge doseringen in te nemen. Saxenda en Wegovy kunnen dan veiliger alternatieven zijn, om toch gewicht te kunnen verliezen. Gewichtsverlies is belangrijk, omdat het onder andere leidt tot een verbeterde glucoseregulatie, een lager risico op hart- en vaatziekten, minder belasting van de gewrichten en een verbeterde slaapkwaliteit.

Wat is het verschil tussen Wegovy en Saxenda?

Wegovy heeft een ander actief ingrediënt dan Saxenda. Wegovy bevat namelijk net als Ozempic het actieve bestanddeel semaglutide, terwijl Saxenda liraglutide bevat. Het geneesmiddel Wegovy mag worden voorgeschreven als er sprake is van overgewicht of obesitas. In de meeste gevallen wordt de medicatie ingezet bij een BMI boven de 30, maar ook bij minder overgewicht, maar in combinatie met ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk. Van Wegovy is een hogere dosering nodig dan van Ozempic om het gelijke effect te krijgen. In de meeste gevallen zal de arts echter de voorkeur geven aan Saxenda, omdat dit gemakkelijker verkrijgbaar is. Houd er rekening mee dat Saxenda alleen verkrijgbaar is op basis van een recept.

Een recept kan verkregen worden bij de eigen arts, maar kan ook aangevraagd worden bij een online apotheek. In dat geval krijgt u een online consult met een gekwalificeerd arts, die zal beoordelen of deze medicatie voor u geschikt is. Als dat het geval is, kan de bestelling direct doorgegeven worden en krijgt u de medicatie binnen enkele dagen thuisbezorgd. U hoeft hier dus zelf de deur niet voor uit. Het online consult is kosteloos en zit bij de bestelling van de medicatie inbegrepen. Let goed op bij de aanschaf van deze medicatie: krijg je het aangeboden, zonder dat hiervoor een recept gevraagd wordt? Dan is de kans groot dat het gaat om een malefide verkoper. Het is onveilig om op zo’n aanbod in te gaan.

Wat zijn de alternatieven voor Ozempic voor de behandeling van diabetes?

Merknamen Soort medicatie Verlaging bloedsuikerspiegel door:
Januvia (sitagliptine), Trajenta (linagliptine), Galvus (vildagliptine) DPP-4 remmers Afremmen van de afbraak van het hormoon incretine
Victoza (liraglutide), Byetta (exenatide), Trullicity (dulaglutide) GLP-1 receptoragonisten Stimulering afgifte insuline
Metformine (glucophage) Biguaniden Productie van glucose door de lever af te remmen
Jardiance (empagliflozine), Forxiga (dapagliflozine) SGLT-2 remmers De nieren te stimuleren meer glucose uit te scheiden
Repaglinide Meglitiniden Alvleesklier wordt gestimuleerd om meer insuline aan te maken
Glucobay (acarbose) Alf-glucosidaseremmers Opname van koolhydraten in de darmen af te remmen
Glibenclamide (Danoil), Gliclazide (Diamicron), Glibenclamide (Daonil) Sulfonylureaumderivaten Stimulatie alvleesklier om meer insuline aan te maken

Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Ozempic?

De werkzame stof in Ozempic (semaglutide) reageert niet op alcohol, maar toch wordt het drinken van alcohol niet aanbevolen wanneer u deze medicatie gebruikt. Alcohol bevat namelijk veel suikers, die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor is het lastiger om die onder controle te houden en kunnen ook de bijwerkingen van Ozempic ernstiger zijn.

Kan ik Ozempic zonder recept kopen?

Ook voor het geneesmiddel Ozempic heeft u een voorschrift van een arts nodig. U kunt dergelijke medicatie dus niet aanschaffen bij de drogisterijen, zoals Kruidvat en Etos. Maar ook Ozempic is verkrijgbaar via gecertificeerde online apotheken, dus u kunt uw aankoop online doen. Indien noodzakelijk is een medisch consult inbegrepen.

Bronnen