Home » Diabetes

Diabetes is ook wel bekend onder de naam suikerziekte. Het is een ziekte die te maken heeft met een overmatige hoeveelheid glucose, of bloedsuiker, in het bloed. Er zijn twee varianten van de ziekte, type 1 en type 2. Type 2 komt tegenwoordig het meest voor. Vaak openbaart dit zich op volwassen leeftijd en in veel gevallen is er een relatie met overgewicht. Er zijn veel factoren die de mate van bloedsuiker in het bloed positief of negatief kunnen beïnvloeden. Dit heeft veel invloed op de mate waarin diabetes gekregen en ervaren kan worden.

Symptomen van diabetes

DiabetesHet herkennen van diabetes is enerzijds niet gemakkelijk. Anderzijds zijn er wel een aantal vaste symptomen die alle patiënten die met deze aandoening te maken krijgen zullen ervaren. Het gaat dan om een droge mond en veel dorst, dit gaat gepaard met veel plassen en daardoor ook afvallen. Daarnaast treden vaak moeheid en wazig zien op. Wanneer deze factoren in combinatie optreden, dan kan vaak gesteld worden dat de kans groot is dat de oorzaak te vinden is in diabetes. Hier kan dan vervolgens actie op ondernomen worden.

Andere klachten

Wanneer de diabetes eenmaal vat op het lichaam heeft gekregen, kunnen ook allerlei andere klachten worden ervaren. Te weinig of te veel suiker in het bloed. Dit kan tot flauwvallen of juist tot uitdroging leiden. Ook verzuring van het bloed komt soms voor. Dit gebeurt wanneer het lichaam vet in plaats van suiker gaat verbranden. Wie lang met de klachten rondloopt kan de ogen, het hart, de bloedvaten en de nieren beschadigen. Het is dus altijd belangrijk tijdig en volledige actie hierop te ondernemen. Begin hier direct mee.

Toedienen van insuline

Om te zorgen dat de klachten met betrekking tot diabetes in de hand gehouden kunnen worden, zijn er ook allerlei medicijnen te nemen. In de meeste gevallen gaat het dan om het toedienen van insuline. Het is immers de verhouding tussen bloedsuikers en insuline in het lichaam die verstoord is. Door dit terug in balans te brengen, kan veel goeds worden gedaan. In sommige gevallen kan echter eerst met orale middelen, zoals metformine, worden gewerkt.

Bijbehorende medicijnen diabetes