Home » Brandend maagzuur » Famotidine

Als u te maken heeft met maag- en darmklachten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Famotidine is hiervan een voorbeeld. Het middel heeft doorgaans binnen een paar dagen al effect.

Famotidine bestellen zonder recept ↓

Prijs Famotidine vanaf € 39,25

  • Dosering: 20 mg / 40 mg
  • Prijs Famotidine (incl. online consult): vanaf € 39,25

De werking van Famotidine

FamotidineFamotidine kan ingezet worden bij diverse soorten maagklachten, zoals brandend maagzuur, oprispingen en pijn in de bovenbuik. Ook kan er sprake zijn van misselijkheid of een vol gevoel na de maaltijd. Ook bij maag- en darmzweren kan het middel voorgeschreven worden. Famotidine is een maagzuurremmer, een zogenaamd H2-blokker. Door het gebruik van het middel maakt de maag minder maagzuur aan. Soms is het noodzakelijk om het middel voor langere tijd te gebruiken. In andere gevallen is het afdoende om het bij klachten te slikken.

Zo gebruikt u Famotidine

Als u deze medicatie gaat gebruiken, zal uw arts u uitleggen hoe u het dient in te nemen. Volg altijd de instructies van de arts goed op. Meer informatie over het gebruik kunt u terugvinden in de bijsluiter. Daarnaast kunt u ook uw apotheker raadplegen. In de meeste gevallen gelden de volgende instructies:

  • Slik de tabletten heel door, met een half glas water;
  • De medicatie is in verschillende doseringen beschikbaar. Uw arts zal u vertellen welke dosering u dient te gebruiken;
  • Als u de klachten vooral tijdens het eten ervaart, kunt u de medicatie het beste een uur voordat u gaat eten innemen;
  • Slikt u de medicatie een keer per dag? Dan mag u zelf weten op welk moment van de dag u de medicatie inneemt. Kies wel een vast tijdstip, omdat de kans op het vergeten van een dosering kleiner is. En wanneer u vooral ’s nachts klachten heeft kunt u de medicatie het beste ’s avonds innemen, na de maaltijd of wanneer u gaat slapen;
  • Neemt u de medicatie twee keer per dag? Neem de eerste dosis dan ’s morgens na het ontbijt en de tweede ’s avonds na het eten. Op die momenten maakt de maag namelijk het meeste maagzuur aan en u heeft dan het meeste voordeel van de medicatie;
  • Hoe lang u deze medicatie dient te gebruiken, hangt af van de reden van gebruik. Doorgaans geneest een darm- of maagzweer binnen acht weken. Bij andere klachten kan het zijn dat u de medicatie maanden- of zelfs jarenlang moet gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dat kan ook gebeuren wanneer u Famotidine gebruikt. Lees daarom voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, zodat u weet welke bijwerkingen u eventueel kunt ervaren. Zelden voorkomende bijwerkingen bij dit middel zijn hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmklachten. Ook klachten zoals spierpijn, vermoeidheid en haaruitval kunnen voorkomen. Overleg met uw arts als u veel last heeft van bijwerkingen.