Home » Antibiotica » Zinnat

Wat is Zinnat?

Er zijn verschillende soorten antibiotica beschikbaar en Zinnat is er daar één van. De werkzame stof in dit middel is cefuroxim. Het kan in diverse situaties ingezet worden.

Zinnat bestellen zonder recept ↓

Prijs Zinnat vanaf € 39,25

  • Dosering: zoals uw arts u voorschrijft
  • Prijs Zinnat (incl. online consult): vanaf € 39,25

Zo werkt Zinnat

De werkzame stof cefuroxim zorgt ervoor dat bacteriën gedood worden. Hierdoor is het goed in te zetten bij verschillende soorten bacteriële infecties. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij infecties in bijholtes, keel, luchtpijp en longen. Ook bij infecties in blaas, middenoor of van de huid wordt het wel ingezet. Daarnaast kan het gebruikt worden bij ziekten zoals sepsis en de ziekte van Lyme. In sommige gevallen wordt het ingezet voorafgaand aan een operatie, om de kans op infecties na de operatie te verkleinen. Overigens wordt er in de meeste situaties eerst een ander antibioticum ingezet, zoals penicilline of nitrofurantoïne. Pas als deze antibiotica niet werken, wordt Zinnat voorgeschreven. Zinnat wordt zo min mogelijk voorgeschreven, omdat hiermee de kans verkleind wordt dat de bacteriën resistent raken.

Zo gebruikt u Zinnat

ZinnatUw arts zal bij het voorschrijven van dit middel vertellen hoe u het dient te gebruiken. Meer informatie hierover kunt u ook in de bijsluiter terugvinden. Zinnat is beschikbaar in tabletvorm, maar ook in de vorm van een drankje of infuus. Voor de tabletten geldt dat ze zijn voorzien van een laagje dat de werkzame stof pas vrij laat in de maag. De werkzame stof is namelijk erg vies. Zowel de tabletten als de drank mogen tijdens het eten ingenomen worden, omdat de medicatie beter wordt opgenomen op een volle maag. Hoe lang u de medicatie dient te gebruiken hangt af van de aandoening. Zo duurt een kuur bij de ziekte van Lyme tussen de 10 en 21 dagen, terwijl de behandelduur bij andere infecties meestal maar 5 tot 10 dagen is. Het is wel van belang om de kuur volledig af te maken, ook wanneer u al eerder geen klachten meer ervaart. Te vroeg stoppen kan er namelijk voor zorgen dat de infectie weer terugkeert.

Mogelijke bijwerkingen

Zinnat kan diverse bijwerkingen geven, waaronder maagklachten zoals misselijkheid en braken. Ook hoofdpijn komt vrij vaak voor. Wanneer de medicatie via een infuus wordt ingebracht, kan de wand van de ader geïrriteerd raken.