Champix stoppen met rokenWellicht heb je met Oud & Nieuw je laatste sigaret gerookt en ben je inmiddels gestopt. Om het stoppen ook echt vol te houden, hier een aantal tips.

 1. Bedenk waarom je gestopt bent.
  Ga bij jezelf na wat de reden is dat je wilde stoppen. Om je motivatie te behouden is het belangrijk een goede reden te hebben die bij jou past. Denk goed na of deze reden je er van gaat weerhouden een sigaret op te steken.
 2. Stop niet zonder hulpmiddelen
  Het grootste gedeelte van de mensen die stoppen zonder hulpmiddelen als medicatie of ondersteuningen beginnen al snel weer. Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen verkrijgbaar, dus kijk naar de opties en maak er gebruik van. Een voorbeeld hiervan is Champix.
 3. Doe het niet in je eentje
  Vertel iedereen in je omgeving dat je gestopt bent met roken. Zo heb je een stok achter de deur en kunnen ze je steunen als je het moeilijk hebt.
 4. Vergeet niet te ontspannen
  Je bent echt niet de enige als je rookt tegen de stress. Men denkt te ontspannen van het roken en gaat op zoek naar iets anders na het stoppen. Ga op zoek naar iets dat je helpt te ontspannen en probeer, zeker in het begin situaties die stress opleveren te vermijden.
 5. Pas je gewoontes aan
  Roken is vaak gekoppeld aan bepaalde activiteiten. Denk bijvoorbeeld bij je ontbijt of bij een biertje in de kroeg. Verander deze gewoontes door thee te drinken in plaats van koffie en alcohol even te laten staan. Roken na de maaltijd kun je bijvoorbeeld vervangen door tandenpoetsen of het nemen van een pepermuntje.
 6. Ga schoonmaken
  Als het stoppen gelukt is kom je liever geen dingen in je huis tegen waardoor je herinnert wordt aan je oude rookverslaving. Zorg dat alle asbakken en aanstekers weg zijn en was jassen en shawls waar een rooklucht in hangt.
 7. Geef niet op
  Een terugval is menselijk, dat overkomt heel veel mensen. Ga na waardoor de terugval veroorzaakt is en neem deze kennis mee bij een nieuwe poging.
 8. Ga bewegen
  Beweging kan de drang naar een sigaret verminderen. Ook zorgt lichaamsbeweging dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen.
 9. Eet gezond
  Een dieet en stoppen met roken vergt wel heel veel discipline. Concentreer je liever op fruit en groenten die je lekker vindt, de rest komt later wel. Uit onderzoek blijkt dat sigaretten minder lekker smaken als je veel fruit en groente eet.
 10. Gun jezelf een beloning
  Stoppen met roken levert je veel voordelen op. Je gezondheid verbetert maar je bespaart ook een hoop geld. Bewaar het geld waar je anders sigaretten van kocht op een speciale plek en koop wat moois voor jezelf.