Home » Te hoog cholesterol

Cholesterol is een stof die vetachtig is en in het lichaam wordt aangemaakt om allerlei processen mogelijk te maken. De mate waarin cholesterol in het bloed te vinden is, is afhankelijk van het eetpatroon en het dieet. Wanneer ongezonder geleefd wordt, dan zal dit als gevolg hebben dat in de lever meer cholesterol wordt aangemaakt. Het probleem is op zichzelf geen ziekte. Wel is het zo dat een verhoogd cholesterolgehalte de aanleiding kan zijn voor allerlei andere aandoeningen. Denk dan bijvoorbeeld aan klachten zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen of een beroerte. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden hoe cholesterol zich ontwikkelt.

Oorzaak van te hoog cholesterol

De oorzaak van een te hoog cholesterol is simpel vast te stellen. Dit is immers altijd het gevolg van het eetpatroon. Wie slecht eet zal een verhoogde kans op de klachten hebben. Daar komt bij dat erfelijkheid ook een rol speelt. Wie in een familie met een geschiedenis van cholesterolproblemen leeft, heeft een verhoogde kans. Slecht eten houdt in dat bijvoorbeeld te veel suiker en te veel vet wordt genuttigd. Tegelijkertijd worden te weinig volkoren producten gegeten. Ook te weinig groente en fruit in het dieet kan een oorzaak zijn van een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Deze zaken moeten goed in de gaten worden gehouden.te hoog cholesterol

Aanleg voor te hoog cholesterol

In sommige gevallen is het cholesterolgehalte in het bloed van nature te hoog. Dit komt omdat sommige mensen er aanleg voor hebben om te veel cholesterol aan te maken. Vooralsnog is niet duidelijk hoe dit mogelijk is. In sommige gevallen komt het door erfelijkheid, zoals bijvoorbeeld een vertraagde vetstofwisseling. Het is in 1 op de 450 gevallen zo dat dit aan de orde is. Doordat een te hoog cholesterol geen ziekte op zichzelf is, is het ook lastig om dit te herkennen. Er zijn geen aanwijsbare symptomen die hierop duiden. Metingen laten doen op gezette tijden kan hierbij van waarde zijn.

Bijbehorende medicijnen te hoog cholesterol