Home » Pijn » Spier- en gewrichtspijn » Leflunomide

Leflunomide is een geneesmiddel dat voorgeschreven kan worden bij reuma. Het middel hoort bij de groep immunosuppressiva; middelen die ervoor zorgen dat de afweer wordt onderdrukt en ontstekingen geremd worden. Hierdoor kunnen gewrichtsklachten verminderen.

Leflunomide bestellen zonder recept ↓

Prijs Leflunomide vanaf € 39,25

 • Dosering: zoals uw arts dit medicijn voorschrijft
 • Prijs Leflunomide (incl. online consult): vanaf € 39,25

2 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

De werking van Leflunomide

LeflunomideLeflunomide kan gebruikt worden bij reuma (reumatoïde artritis). Bij reuma maakt het lichaam antistoffen aan tegen lichaamseigen cellen in de gewrichten. Het gevolg daarvan is dat er ontstekingen ontstaan, waardoor er op termijn ook schade kan ontstaan. Reuma kan klachten geven zoals zwellingen in bijvoorbeeld handen, polsen, enkels en voeten. Ook pijn en stijfheid komen voor. Om dergelijke klachten tegen te gaan kan een middel zoals Leflunomide voorgeschreven worden. Dit immunosuppresivum onderdrukt en remt de ontstekingen, waardoor de klachten ook verminderen. Het kan wel vier tot zes weken duren voordat u effect merkt en wel vier tot zes maanden voordat de medicatie optimaal werkt. Behalve bij reuma kan Leflunomide ook voorgeschreven worden bij gewrichtsklachten die ontstaan door psoriasis.

Zo gebruikt u Leflunomide

Uw arts zal u uitleggen hoe u Leflunomide dient te gebruiken wanneer hij of zij de medicatie voorschrijft. Voor meer informatie over het gebruik kunt u ook kijken in de bijsluiter, of raadpleeg uw apotheker. Meestal gelden de volgende gebruiksinstructies:

 • Neem de tabletten in met een glas water;
 • Kauw niet op de tabletten;
 • Wordt u misselijk van de medicatie? Neem de medicatie dan bij voorkeur in tijdens een maaltijd;
 • Aangeraden wordt om de medicatie op een vast moment in te nemen, omdat u dan minder snel een dosering vergeet;
 • Bent u toch een dosering vergeten? Neem deze dan in zo gauw u hieraan denkt, behalve als het nog minder dan acht uur duurt tot de volgende dosis. Sla in dat geval de vergeten tablet over;
 • Het wordt afgeraden om alcohol te gebruiken als u Leflunomide gebruikt, omdat de combinatie van deze medicatie en alcohol de kans op leveraandoeningen vergroot;
 • Gebruik deze medicatie niet als u zwanger bent of wilt worden;
 • De gebruikelijke startdosering bij reuma is de eerste drie dagen 100 mg per dag en daarna een keer per dag 10 tot 20 mg;
 • Bij gewrichtsklachten door psoriasis is de gebruikelijke dosering de eerste drie dagen 100 mg en daarna een keer per dag 20 mg.

Mogelijke bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Leflunomide. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen vinden. U kunt hier ook na het stoppen met de medicatie nog even last van houden, omdat het een paar weken duurt voordat de medicatie volledig uit het lichaam is. Zelden voorkomende bijwerkingen bij Leflunomide zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid, een pijnlijke of doof gevoel in voeten of handen, maagdarmklachten (zoals braken, diarree, buikpijn en misselijkheid) en huiduitslag. Overleg met uw arts als u veel last heeft van bijwerkingen.