Home » Pijn » Spier- en gewrichtspijn » Dexamethasone
Bijnierschorshormonen hebben en ontstekingsremmende werking en worden ook wel corticosteroïden genoemd. Dexamethasone is zo’n bijnierschorshormoon. Het wordt gebruikt om ontstekingen, afweerreacties en overgevoeligheidsreacties te verminderen.

Dexamethasone bestellen zonder recept ↓

Prijs Dexamethasone vanaf € 59,25

  • Dosering: Dexamethason 0,5 mg, 1,5 mg, 4 mg
  • Prijs Dexamethasone (incl. online consult): vanaf € 59,25

De werking van Dexamethasone

De ontstekingsremmende werking van de corticosteroïde Dexamethasone kan ingezet worden in diverse situaties. Zo wordt het wel voorgeschreven bij bepaalde longaandoeningen (zoals CARA), afwijkingen in het bloed, bij sommige reumatische aandoeningen, maar ook bij maag- en darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn). Verder kan het ook voorgeschreven worden bij sommige hormonale afwijkingen, sommige vormen van kanker en sommige oogaandoeningen. Ook bij heftige overgevoeligheidsreacties kan dit medicijn effect hebben. Soms wordt het preventief ingezet, bijvoorbeeld om misselijkheid en braken te voorkomen bij bepaalde kankerbehandelingen.

Zo gebruikt u Dexamethasone

Voor informatie over het gebruik van dit geneesmiddel kunt u terecht bij uw arts of apotheker. Daarnaast kunt u in de bijsluiter een gebruiksaanwijzing vinden. In de meeste gevallen gelden de volgende instructies voor gebruik:

  • Het ziektebeeld en de ernst hiervan bepalen welke dosering u dient te gebruiken. Meestal is de startdosering 0,75 tot 15 mg per dag. De onderhoudsdosering is vervolgens 1 of 2 mg. Behalve in ernstige gevallen, dan kan 8 mg of meer worden voorgeschreven. Of de dosering verhoogd moet worden, hangt af van het effect van de medicatie;
  • Zo gauw de symptomen verminderen, kan de dosering verlaagd worden, tot een zo laag mogelijke dosering die voldoende effect geeft;
  • Stop nooit zomaar met deze medicatie. Overleg hiervoor met uw arts en bouw de dosering altijd langzaam af;
  • De voorgeschreven dosering bij kinderen is 6 mg, een keer per dag, met een maximale duur van 10 dagen;
  • Neem de medicatie in met wat water. Het wordt aangeraden om hogere doseringen in te nemen bij een maaltijd, om maagdarmklachten te voorkomen;
  • Denkt u te veel van dit middel gebruikt te hebben? Schakel dan direct medische hulp in;
  • Bent u een dosering vergeten? Neem deze alsnog wanneer u hieraan denkt, behalve als het al bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten tablet over en ga verder volgens uw vaste schema. Neem dus nooit een dubbele dosis om een vergeten tablet te compenseren.

Mogelijke bijwerkingen

Als u medicatie gebruikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit kan ook gebeuren als u Dexamethasone gebruikt. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter goed door, zodat u weet welke bijwerkingen u eventueel kunt verwachten. Zo kunt u als dat nodig is snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in als u symptomen van een allergische reactie heeft, zoals huiduitslag en ademhalingsproblemen. Het gebruik van Dexamethasone kan verder leiden tot bijwerkingen zoals een verlaagde weerstand, menstruatiestoornissen en stemmingsveranderingen. Overleg met uw arts als u veel hinder van bijwerkingen ervaart.