Home » Menopauze » Estradot kopen
Veel last van overgangsklachten? De hormoonpleisters van Estradot kunnen verlichting bieden. Deze HRT (hormoonvervangingstherapie) bevat estradiol, de synthetische versie van oestrogeen. Het middel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Novartis en verkrijgbaar in doseringen van 25 tot 100 mcg. Door de pleister op de huid te plakken worden de hormonen via de huid in de bloedbaan opgenomen. Wilt u dit medicijn gaan gebruiken? Via de online apotheek vult u hiervoor eenvoudig een medische vragenlijst in. Op basis van deze gegevens beoordeelt een arts uw aanvraag. Na akkoord kunt u meteen een bestelling plaatsen en in de meeste gevallen heeft u de medicijnen dan de eerstvolgende werkdag al in huis.

Estradot bestellen zonder recept ↓

Prijs Estradot € 79,59

  • Dosering: 25mcg/24hr
  • Prijs Estradot (incl. online consult): 8 Pleisters – € 79,59

3 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

Informatie

EstradotEstradot kan gebruikt worden als HRT (hormoonvervangingstherapie). De hormoonpleister kan op de huid geplakt worden om symptomen zoals zweten, opvliegers en stemmingswisselingen te verminderen.

Het lichaam tijdens de overgang

De menopauze is een natuurlijk proces. Tijdens deze periode nemen de menstruaties in frequentie af, om uiteindelijk helemaal uit te blijven. Dit komt doordat de eierstokken op een bepaald moment stoppen met het aanmaken van eicellen, omdat het oestrogeengehalte afneemt. Door de afname kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressie en opvliegers. Vaak gebeurt dit wanneer een vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud is, maar het kan ook vroeger of later plaatsvinden. De ene vrouw heeft slechts milde symptomen, terwijl de andere klachten heeft die zelfs het dagelijks leven beïnvloeden. In dat laatste geval kan HRT verlichting bieden. Een HRT-behandeling duurt doorgaans ongeveer 5 jaar, waarbij u ieder jaar voor controle bij de arts langsgaat.

Estradot als HRT

Estradot estradiolpleisters zijn een voorbeeld van HRT. Dit geneesmiddel kan het beste ingezet worden als uw baarmoeder verwijderd is. Op deze manier worden de afnemende oestrogeenwaarden in het bloed aangevuld en verminderen de overgangsklachten. Is uw baarmoeder niet verwijderd? Dan kan het zijn dat de arts naast Estradot als oestrogeenbehandeling ook nog een progesteronbehandeling voorschrijft. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat er te veel oestrogeen in het lijf komt, waardoor het baarmoederweefsel uit balans raakt, wat baarmoederkanker kan veroorzaken.

Gebruiksaanwijzing

Als u medicatie voor het eerst gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer informatie over het gebruik. Juist gebruik van medicatie is belangrijk om het maximale effect te kunnen bereiken en de kans op bijwerkingen te verkleinen. Voor Estradot geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Gebruik zoals de arts heeft voorgeschreven;
  • Breng iedere 3 tot 4 dagen een nieuwe pleister aan op een stukje droge, schone huid onder het middel, zoals de onderrug, billen of buik;
  • In de bijsluiter van deze medicatie vindt u een geïllustreerde instructie;
  • Stapt u over van een andere vorm van HRT? Kijk dan in de bijsluiter hoe u deze overstap zo goed mogelijk kunt maken;
  • Breng geen crème of lotion aan op de huid voordat u de pleister aanbrengt, omdat deze zich dan minder goed kan hechten;
  • Plak de pleister niet op de borsten of rond uw broekrand;
  • Plak de pleister iedere keer op een andere plek op het onderlichaam, om huidirritatie te voorkomen;
  • Valt de hormoonpleister er te snel af? Breng dan een nieuwe aan en ga verder volgens uw vaste schema;
  • U kunt de Estradot pleister gewoon dragen tijdens douchen of baden;
  • Bent u vergeten een pleister aan te brengen? Doe dit dan direct zo gauw u hieraan denkt en ga verder volgens uw vaste schema;

Breng nooit meer dan 1 pleister tegelijk aan, ook niet om een vergeten dosering in te halen.

Bovenstaande is slechts een samenvatting. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht.

Bijwerkingen

Net zoals andere medicatie kan ook Estradot bijwerkingen geven. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn voordat u de medicatie voor het eerst gaat gebruiken. Schakel direct een arts in wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie (zoals zwelling van lippen, keel of gezicht, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden), van een bloedprop (zoals ademhalingsmoeilijkheden en pijn in de borst), van geelzucht (zoals een geel gezicht en donkere urine), pijnlijke menstruaties of plotselinge migraine.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

  • Vaak voorkomend (bij 1 of meer dan 1 op de 10 vrouwen): huidirritatie, hoofdpijn, bloeding op de plek waar de pleister is geplakt, blauwe plekken, onregelmatige of pijnlijke menstruatie;
  • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): slaapproblemen, depressie, diarree, misselijkheid, droge of jeukende huid, uitslag, zware menstruaties, vaginale ontsteking of afscheiding, abnormale groei van het baarmoederslijmvlies, gewichtsschommelingen, rugpijn, een verzwakt gevoel;
  • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): migraine, hypertensie, braken, huidverkleuring, veranderde leverwaarden bij bloedonderzoek;
  • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 vrouwen): bloedpropjes, haarverlies, een tintelend of verdoofd gevoel in voeten en handen, cysten of poliepen, libidoverandering.

Bij andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. In sommige gevallen is Estradot namelijk niet geschikt, omdat het met andere medicijnen een ongewenste wisselwerking kan hebben. Dat geldt onder meer voor tuberculosemedicatie (zoals rifampicine), epilepsiemedicatie (zoals fenytoïne), Hiv medicatie (zoals efavirenz) en kruidenremedies zoals Sint-Janskruid.

Bij andere aandoeningen

Het is ook belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is Estradot namelijk niet of minder geschikt. Zo is het middel niet geschikt als u een oestrogeengevoelige kankersoort heeft gehad. Ook wordt het niet aangeraden als u bijvoorbeeld last heeft van een hoge bloeddruk, astma, of diabetes.

Veelgestelde vragen

Een aantal veel gestelde vragen over dit middel, inclusief beantwoording.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van Estradot niet.

Kan ik autorijden als ik deze medicatie gebruik?

Ja, Estradot beïnvloedt uw rijvaardigheid niet. Stap echter niet achter het stuur wanneer u last heeft van ernstige bijwerkingen.

Hoe kan ik dit middel gebruiken?

Bewaar dit middel op een donkere, koele plaats, maar niet in de koelkast. Houd medicatie ook altijd buiten bereik van kinderen.

Kan ik allergisch zijn voor Estradot?

Gebruik Estradot niet wanneer u allergisch bent voor één van de bestanddelen:

  • Estradiol (als hemihydraat);
  • Oleyl alcohol;
  • Acrylische en silcione toevoegingen;
  • Dipropylene glycol;
  • Povidon (E1201);
  • Ethylene/vinyl acetate copolymer;
  • Vinylidene/vinyl chloride copolymer;
  • Polyethyleen;
  • Sicilon dioxde/titanium dioxide.