Home » Menopauze » Activelle

Activelle is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor hormonale substitutietherapie (HST) bij vrouwen tijdens en na de menopauze. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen: estradiol (een synthetische vorm van oestrogeen) en norethisteronacetaat (een synthetische vorm van progestageen). Door de actieve bestanddelen kunnen overgangsklachten verminderen.

Activelle bestellen zonder recept ↓

Prijs Activelle vanaf € 29,00

  • Dosering: Activelle Estradiol, norethisterone
  • Prijs Activelle (incl. online consult): vanaf € 29,00

3 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

De werking van Activelle

ActivelleTijdens de menopauze ervaren vrouwen een afname van de oestrogeen- en progesteronspiegels, wat kan leiden tot diverse symptomen. Voorbeelden hiervan zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vaginale droogheid. Activelle voorziet het lichaam van een synthetische versie van deze hormonen, om de symptomen te verminderen en de balans in het lichaam te herstellen. De estradiol in Activelle compenseert het afgenomen oestrogeen en helpt bij het beheersen van symptomen zoals opvliegers en vaginale droogheid. Het norethisteronacetaat voegt een progestageneffect toe om het baarmoederslijmvlies te beschermen tegen ongecontroleerde groei. Dit vermindert het risico op baarmoederslijmvlieskanker.

De gebruiksaanwijzing van Activelle

Activelle wordt geleverd in tabletvorm. Doorgaans dient het dagelijks ingenomen te worden. De exacte dosering en het innameschema worden bepaald door een arts, die dat baseert op individuele behoeften en uw medische geschiedenis. Om die reden is het van belang dat uw arts weet welke aandoeningen u heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is medicatie namelijk minder geschikt.

Het is daarnaast essentieel om de instructies van de arts nauwgezet op te volgen en de voorgeschreven dosis niet te overschrijden. Het kan enige tijd duren voordat de volledige effecten van het medicijn merkbaar zijn, dus het is belangrijk om langere tijd consistent te blijven met het innemen van de tabletten. Wanneer u de medicatie voorgeschreven krijgt, is het ook belangrijk om aan te geven welke medicatie u verder gebruikt. Het gaat dan naast medicatie op recept om vrij verkrijgbare medicatie en (kruiden)supplementen. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking met elkaar hebben. Uw arts kan bekijken of hier in uw situatie sprake van kan zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Net als andere medicijnen kan ook Activelle bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen deze bijwerkingen zal ervaren, en sommige bijwerkingen kunnen van voorbijgaande aard zijn. Lees voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, zodat u weet welke bijwerkingen u zou kunnen verwachten. Veelvoorkomende bijwerkingen van Activelle zijn onder andere:

  • Sommige vrouwen kunnen last hebben van gevoelige of opgezwollen borsten als bijwerking van Activelle;
  • Hoofdpijn wordt vaak genoemd als bijwerking in de beginfase van het gebruik van deze medicatie;
  • Sommige vrouwen ervaren misselijkheid;
  • Door de hormoonsubstitutietherapie kunt u last krijgen van onregelmatige doorbraakbloedingen (spotting);
  • Ook gewichtstoename of juist gewichtsverlies zijn vermeld als bijwerkingen;
  • Door de hormoontherapie ervaren sommige vrouwen stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid.

Ervaart u ernstige bijwerkingen? Schakel dan direct medische hulp in. Heeft u veel last van relatief milde bijwerkingen? Overleg dan ook met uw arts. Wellicht is er medicatie beschikbaar die minder bijwerkingen bij u geeft.

Activelle bijsluiter