Home » Keratosis actinica

Keratosis actinica is een klacht die betrekking heeft op de huid. Dit is een uitslag die wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht. De rechtstreeks vertaling van de klacht is dan ook zonlichtbeschadiging. Het is een klacht die wordt veroorzaakt door een zogenaamde versterkte verhoorning van de huid. De plek wordt daardoor ruwer en krijgt gelijkenissen met wratten. Over het algemeen komen de klachten meer voor bij oudere mensen. Vaak pas na het zestigste jaar. In sommige gevallen kan door zonvakanties en zonnebankgebruik de klacht ook eerder openbaren. Dit is belangrijk om te weten.

Wanneer ontstaan de klachten?

Keratosis actinicaDe klachten ontstaan door toedoen van langdurige blootstelling aan zonlicht. De huid raakt hierdoor beschadigd. Dit kan een plek van enkele millimeters zijn, maar dit kan oplopen tot enkele centimeters. Over het algemeen is dit het geval in het gezicht en op de handruggen. Het kan zowel door natuurlijk zonlicht als door kunstmatig Uv-licht ontstaan. Om die reden is het dan ook zo dat er meer gevallen op jongere leeftijd bekend zijn dan voorheen het geval was. Het is dus ook op jonge leeftijd al van belang hier goed op te letten.

Ontwikkeling van keratosis actinica

Door langdurige blootstelling aan zonlicht kan ook huidkanker ontstaan. Dit kan in directe vorm, maar ook in indirecte vorm. In dat geval ontwikkelen de keratosis actinica zich tot kanker. Ze gaan dan pijn doen en gaan ontsteken. Wanneer dit het geval is, moet er direct actie op ondernomen worden. Dit komt in ongeveer een procent van de gevallen voor en is daarom kansrijk genoeg om altijd goed in de gaten te blijven houden. Snel beginnen met de behandeling van de plekken kan dit mogelijk al goed voorkomen.

Behandeling keratosis actinica

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een voorbeeld is het gebruik van een crème. In veel andere gevallen zal echter worden gekozen voor directe verwijdering van de plekken, bijvoorbeeld door een operatie of door te branden met koude vloeistof. In alle gevallen is het goed mogelijk om hiermee de plekken weg te krijgen. Al is niet te garanderen dat deze later ook op andere plekken ontstaan.

Bijbehorende medicijnen