Home » Hypothyreoïdie » Euthyrox

Heeft u last van schildklierproblemen? In sommige gevallen kan de arts medicatie voorschrijven, zoals Euthyrox. Deze medicatie vermindert de klachten die door de schildklierproblemen ontstaan.

Euthyrox bestellen zonder recept ↓

Prijs Euthyrox vanaf € 39,25

  • Dosering: 25, 50, 75, 88, 100, 112, 125, 137, 150, 175 en 200 microgram levothyroxinenatrium
  • Prijs Euthyrox (incl. online consult): 12 zetpillen of zalf – vanaf € 39,25

2 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

De werking van Euthyrox

EuthyroxIn het geneesmiddel Euthyrox zit de stof levothyroxine. Onze schildklier maakt eigen hormonen aan, maar wanneer dit niet of onvoldoende gebeurt kan Euthyrox ingezet worden. De werkzame stof levothyroxine heeft namelijk een vergelijkbare werking en kan daardoor gebruikt worden bij verschillende aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is hypothyreoïdie. Bij deze aandoening maakt de schildklier te weinig hormonen aan en Euthyrox kan dan zorgen voor een aanvulling van hormonen. Er kan ook sprake zijn van hyperthyreoïdie. Dan maakt de schildklier juist te veel hormonen aan. In dat geval krijgt u niet alleen Euthyrox voorgeschreven, maar ook medicatie die de werking van de schildklier kunnen onderdrukken. Wanneer de schildklier hierdoor geen hormonen meer aanmaakt, neem Euthyrox de werking van de schildklier over. Ten slotte kan dit middel ook voorgeschreven worden als er sprake is van een vergrote schildklier.

Wanneer kunt u Euthyrox niet gebruiken?

Euthyrox kan in veel gevallen ingezet worden, maar hierop zijn uitzonderingen. Zo wordt afgeraden om deze medicatie te gebruiken bij een acuut hartinfarct of als u een plotselinge ontsteking van de hartspier heeft. Er kan ook sprake zijn van een acute aandoening waarbij naast de hartspier ook het weefsel eromheen ontstoken raakt. Ook dan wordt het gebruik van Euthyrox afgeraden. Werkt uw hypofyse niet goed, functioneert de bijnier onvoldoende of is er sprake van een aandoening die ontstaat door een te veel aan schildklierhormonen? Overleg dan met uw arts of er alternatieven zijn voor Euthyrox, want dit geneesmiddel kan dan niet gebruikt worden. Verder is het belangrijk om altijd uw medische historie met uw arts te bespreken. Soms kan medicatie niet gebruikt worden door aandoeningen uit het verleden. Vertel uw arts ook altijd welke medicatie u verder gebruikt, omdat medicatie een ongewenste wisselwerking kan hebben. Uw arts kan beoordelen of hier in uw geval sprake van kan zijn. Ten slotte dient u dit middel niet te gebruiken als u allergisch bent voor een van de bestanddelen. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht zien van deze bestanddelen.

Kunt u deze medicatie gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bent u zwanger of overweegt u zwanger te worden? Overleg dan altijd met uw arts of u dit middel veilig kunt gebruiken. Bent u zwanger en gebruikt u daarnaast medicatie om de werking van de schildklier te onderdrukken? Dan kunt u Euthyrox niet gebruiken.

Mag u alcohol drinken als u Euthyrox gebruikt?

Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen dit geneesmiddel en alcohol. U kunt tijdens de behandeling dus alcohol drinken, zonder dat dit de werking van Euthyrox beïnvloedt.

Hoe gebruikt u Euthyrox?

Als u Euthyrox gaat gebruiken, is het van belang om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Ook uw arts zal u meer vertellen over het gebruik van de medicatie. Als u vragen heeft kunt u daarnaast bij uw apotheker terecht. Meestal gelden in ieder geval de volgende instructies:

  • Neem de medicatie in met een half glas water;
  • Slik de medicatie op een nuchtere maag, ongeveer een half uur voor het ontbijt. Zo werkt de medicatie het beste;
  • Eet u veel sojaproducten? Vertel dit dan aan uw arts. Soja kan namelijk de werking van de medicatie beïnvloeden. De arts kan beoordelen of het noodzakelijk is om de dosering te verhogen;
  • Voor kinderen kunt u de medicatie oplossen in een beetje water. Zorg wel dat het kind de medicatie opdrinkt, direct nadat deze is opgelost;
  • De dosering kan verschillen per aandoening. Uw arts zal bekijken wat de juiste startdosering is. Deze kan na verloop van tijd eventueel verhoogd worden. Doorgaans is de dosering ter behandeling van recidief profylaxe 75 tot 200 microgram per dag. Als de medicatie wordt gebruikt bij hypothyreoïdie, als substitutie van het lichaamseigen hormoon? Dan volstaat een dosering van 25 tot 50 microgram per dag. Bij kinderen worden lagere doseringen voorgeschreven.

Heeft Euthyrox bijwerkingen?

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Euthyrox. Lees daarom voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, want daarin vindt u een overzicht van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u snel actie ondernemen als u tekenen herkent van ernstige bijwerkingen. Stop in ieder geval direct met het gebruik als u tekenen herkent van een ernstige allergische reactie. Symptomen hiervan zijn onder meer ademhalingsproblemen en huiduitslag. Schakel bij deze symptomen direct medische hulp in. Verder kunt u minder ernstige bijwerkingen ervaren, zoals hoofdpijn, menstruatiestoornissen, een onregelmatige of juist snelle hartslag, koorts en pijn op de borst. Over het algemeen geldt dat er meer bijwerkingen worden ervaren bij een hogere dosering. Als u hier veel last van heeft kunt u het beste overleggen met uw arts. Mogelijk kan de dosering verlaagd worden, of is er alternatieve medicatie beschikbaar.