Home » Hoge bloeddruk » Losartan

Wat is Losartan?

Angiotensine 2-receptorantagonisten zijn specifieke geneesmiddelen die ingezet kunnen worden voor de bloeddruk. Ze reageren op de lichaamseigen stof angiotensine 2.

Losartan bestellen zonder recept ↓

Prijs Losartan vanaf € 51,50

  • Dosering: 12,5 mg
  • Prijs Losartan (incl. online consult): vanaf € 51,50

2 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

Waarvoor wordt Losartan gebruikt?

LosartanAngiotensine 2 zorgt ervoor dat de bloedvaten in het lichaam zich vernauwen, doordat het aan receptoren in de bloedvaten bindt. Gevolg hiervan is dat het bloed moeilijker door de vaten stroomt en de bloeddruk stijg. Losartan is een middel dat voorkomt dat de stof zich aan de receptoren bindt, waardoor dus ook voorkomen wordt dat de bloedvaten zich spannen. Gevolg hiervan is dat de bloeddruk weer daalt. Nadeel van dit middel is dat de nierfunctie er slechter door kan worden. Dit geldt voornamelijk voor patiënten met een hoge bloeddruk in combinatie met diabetes type 2.

Hoe gebruikt u Losartan?

Wanneer de arts dit middel voorschrijft, zal hij of zij u ook uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Zijn er onduidelijkheden over? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Lees daarnaast de bijsluiter altijd goed door, omdat hier ook informatie in staat over het gebruik. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Bij volwassenen is de standaard startdosering 50 mg per dag;
  • Na drie tot zes weken zou het maximale effect bereikt moeten zijn. In sommige gevallen blijkt dat de dosering verhoogd moet worden naar 100 mg, om het gewenste resultaat te verkrijgen;
  • Voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar is de startdosering doorgaans 0,7 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis en van uw medicijngebruik. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking veroorzaken. Over het algemeen kan Losartan wel gebruikt worden in combinatie met onder andere diuretica en bètablokkers.

Mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel

Medicijngebruik kan gepaard gaan met bijwerkingen en dat geldt ook voor dit middel. Gaat u dit middel gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, zodat u op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u als het nodig is snel actie ondernemen. Doe dit in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie. U heeft dan bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen of ernstige huiduitslag. Verder kunt u te maken krijgen met bijwerkingen zoals een lage bloeddruk, draaierigheid, algehele zwakte, vermoeidheid, een tekort aan suiker in het bloed of een overschot aan kalium in het bloed.