Lisinopril Hydrochloorthiazide

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Lisinopril Hydrochloorthiazide
Categorie
Wij laten zien:

Heeft u te maken met een hoge bloeddruk (hypertensie)? Lisinopril Hydrochloorthiazide is een geneesmiddel dat kan ingezet worden om de klachten te verminderen. Dit middel is een generiek versie van Zestroic. Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Dan kunt u via de online apotheek een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts uw aanvraag beoordelen. Na akkoord kunt u de medicatie direct bestellen en heeft u deze in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag al in huis.

  • Dosering: 10mg/12.5mg, 20mg/12.5mg
  • Prijs Lisinopril Hydrochloorthiazide (incl. online consult): 28 Tabletten – € 50,15

Informatie

Het generieke middel Lisinopril/HCTZ wordt gefabriceerd door Teva. Het middel bevat dezelfde componenten als de merkversie Zestoric. Er zit een ACE-remmer en een diuretische component in. Dit geneesmiddel wordt voorgeschreven wanneer medicatie met slechts één actief ingrediënt onvoldoende werkt bij het verlagen van de bloeddruk. De tabletten zijn eenvoudig oraal in te nemen.

Kenmerken hoge bloeddruk

Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk, maar of deze cijfers kloppen is niet helemaal duidelijk. Doordat een hoge bloeddruk in eerste instantie weinig klachten geeft, merkt niet iedereen de aandoening op. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs 1 op de 3 Nederlanders last heeft van hypertensie. Symptomen hiervan kunnen onder meer zijn bloedneuzen, hoofdpijn en sneller vermoeid raken. Op langere termijn zijn de kenmerken ernstiger, want een hoge bloeddruk kan namelijk leiden tot permanente schade aan de bloedvaten. Ook kan het hart- en vaatziekten veroorzaken, zoals een hartaanval, beroerte of angina.

Oorzaken hoge bloeddruk

Hypertensie kan diverse oorzaken hebben. Leeftijd speelt een belangrijke rol: mensen van 65 jaar of ouder lopen meer risico. Ook genetische aanleg kan van invloed zijn. Daarnaast zijn er ook oorzaken waar we zelf invloed op kunnen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan overmatig alcoholgebruik, het gebruik van te veel cafeïne of zout, overgewicht en een gebrek aan beweging. Om die reden zal uw huisarts bij een te hoge bloeddruk daarom altijd het advies geven naar uw leefstijl te kijken. Werken de aanpassingen in levensstijl voldoende? Dan kan de huisarts medicatie voorschrijven, zoals Lisonopril Hydrochloorthiazide. Dit geneesmiddel bevat twee actieve ingrediënten: het eerste is Lisinopril, een ACE-remmer. Deze stof remt de productie van een enzym met de naam angiotensine II. Dit enzym verstoord namelijk de werking van het hormoon angiotensine. Dit hormoon helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Als de stof onvoldoende werkt kan dit bijdragen aan de verhoogde bloeddruk. De tweede werkzame stof is hydrochloorthiazide. Deze stof zorgt ervoor dat er meer zout uit de nieren verwijderd wordt, zodat het te veel aan zout uitgeplast wordt. Daardoor zit er minder vocht in het bloed en wordt de bloeddruk lager.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie voor het eerst gebruiken? Lees dan altijd eerst de bijsluiter goed door. Hierin vindt u onder meer meer informatie over gebruik en mogelijke bijwerkingen. Juist gebruik zorgt ervoor dat de medicatie een maximaal effect kan bereiken. Daarnaast wordt de kans op het krijgen van bijwerkingen kleiner.

Over het algemeen geldt voor Lisonopril Hydrochloorthiazide de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts;
  • Slik dagelijks één tablet. De arts stelt de juiste dosering vast;
  • De maximale dosis per dag is eenmaal 40mg/25mg;
  • Het is belangrijk om bij het gebruik van deze medicatie uw bloeddruk regelmatig te laten checken;
  • Slik de tabletten heel door, bij voorkeur met wat water;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
  • Bent u een tablet vergeten? Neem deze dan alsnog in zo gauw u hieraan denkt. Is het al weer bijna tijd voor uw volgende tablet? Sla dan de vergeten dosis over en ga verder volgens uw schema. Slik nooit een extra tablet om een vergeten dosering in te halen.

Bovenstaande is een algemene richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. Heeft u nog vragen over het gebruik van deze medicatie? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen geven. Het is van belang om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u als dat nodig is snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u tekenen herkent van een allergische reactie of hepatitis. Hoe u deze symptomen herkent kunt u lezen in de bijsluiter.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

  • Vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, lethargie, diarree, nierproblemen;
  • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): vertigo, verandering in smaak, verzwakt gevoel, droge mond, spijsverteringsproblemen, uitslag, jicht, pijn op de borst, hartkloppingen, spierspasmes, een koud gevoel in tenen of vingers, slaapproblemen;
  • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 mensen): koorts, ontsteking in de bloedvaten, spier- en gewrichtspijn, onverklaarde bloedingen, blauwe plekken, mond- of keelzweren, psoriasis, bloedarmoede, verwardheid, nierfalen;
  • Zeer zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10.000 mensen): gezwollen lymfeknopen, vermindering van bloedplaatjes, ademhalingsproblemen, sinusitis, longontsteking, plasproblemen, huidproblemen.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van alle mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit kan de werking van het geneesmiddel beïnvloeden. Uw arts kan bekijken of daar in dit geval ook sprake van kan zijn.

Bij andere aandoeningen

Het is ook belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of in het verleden heeft gehad. Gebruikt dit middel in ieder geval niet wanneer u te maken heeft (gehad) met ernstige nier- of leverklachten, angio oedeem of diabetes waarvoor u aliskiren krijgt. Als u van Afrikaanse of Caribische afkomst bent dient u extra voorzichtig te zijn met dit middel.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over deze medicatie.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Heeft u het gevoel dat dit middel uw rijvaardigheid beïnvloedt? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg uw arts. Wanneer u dit middel al langere tijd gebruikt en geen invloed gemerkt heeft, mag u zelf autorijden.

Mag ik alcohol blijven drinken?

Alcohol drinken wordt afgeraden, omdat dit de hoge bloeddruk negatief kan beïnvloeden.

Kan ik allergisch zijn voor dit geneesmiddel?

Gebruik Lisinopril niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • Lisinopril;
  • Hydrochloorthiazide;
  • Maïszetmeel;
  • Zetmeel;
  • Calcium hydrogen fosfaat anhydrous;
  • Magnesiumstearaat;
  • Mannitol.
Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Lisinopril Hydrochloorthiazide