Home » Hoge bloeddruk » Clonidine

Wat is Clonidine?

Het geneesmiddel Clonidine is een middel dat de bloeddruk verlaagt. Het kan niet alleen worden gebruikt bij alle soorten van verhoogde bloeddruk, maar ook om migraineaanvallen te voorkomen en opvliegers te verminderen. Tegenwoordig wordt dit middel overigens niet vaak meer voorgeschreven als het om migraine gaat.

Clonidine bestellen zonder recept ↓

Prijs Clonidine € 43,50

  • Dosering: driemaal daags 0,075 mg – niet hoger zijn dan 0,450 mg per dag
  • Prijs Clonidine (incl. online consult): tabletten – vanaf € 43,50

Waarvoor wordt Clonidine gebruikt?

ClonidineIn sommige gevallen wordt Clonidine voorgeschreven om onthoudingsverschijnselen tegen te gaan nadat men gestopt is met opiaten zoals heroïne of morfine. In de regel wordt het echter gebruikt om alle soorten van een verhoogde bloeddruk aan te pakken. Heeft u tijdens de overgang veel last van opvliegers? Ook dan kan de arts besluiten u dit middel voor te schrijven. Het is dus een veelzijdig middel dat in diverse situaties voorgeschreven kan worden.

Zo gebruikt u Clonidine

Wat in uw situatie de aanbevolen dosering Clonidine is, hangt onder meer af van de reden waarom u dit middel slikt. Bij een hoge bloeddruk is de begindosering doorgaans drie keer per dag 0,075 mg. De arts kan na verloop van tijd de dosering verhogen of verlagen, maar dit hangt af van hoe u reageert op het middel. Wel is in de meeste gevallen de maximale dosering per dag 0,45 mg. Gaat het om hogere doseringen? Dan zal dit meestal in het ziekenhuis geregeld worden.

Slikt u dit middel om migraineaanvallen te voorkomen? Dan is de begindosering doorgaans 0,025 mg per dag. Indien nodig kan de dosis na ongeveer 2 weken verder verhoogd worden, tot maximaal 0,05 mg, 2 keer per dag. Bij opvliegers is 0,05 mg meestal de startdosering.

Het is van belang dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie en medicijngebruik. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet of minder geschikt.

Mogelijke bijwerkingen van Clonidine

Net als andere geneesmiddelen kan ook Clonidine bijwerkingen veroorzaken. Het is aan te raden om voor het eerste gebruik van dit middel daarom eerst de bijsluiter goed door te lezen. Zo weet u wat u eventueel kunt verwachten. Pas daarnaast nooit de dosering plotseling aan, omdat dit kan leiden tot pieken of dalen in de bloeddruk. Uw arts zal daarom uw bloeddruk daarom ook regelmatig checken. Houd bij gebruik van dit middel rekening met bijwerkingen zoals sufheid, duizeligheid, droge mond en slaperigheid.