Home » Hoge bloeddruk » Chloortalidon
Als het lichaam te veel vocht vasthoudt, is het belangrijk dat dit wordt uitgeplast. Plasmiddelen (ook wel diuretica genoemd) kunnen hiervoor zorgen. Chloortalidon is hier zo’n voorbeeld van. Het middel kan ingezet worden bij onder meer een verhoogde bloeddruk en bij een slechte werking van het hart.

Chloortalidon bestellen zonder recept ↓

Prijs Chloortalidon vanaf € 49,25

  • Dosering: begindosering is 12,5 mg per dag
  • Prijs Chloortalidon (incl. online consult): vanaf € 49,25

De werking van Chloortalidon

ChloortalidonChloortalidon helpt het lichaam om meer vocht af te voeren. Vochtophopingen kunnen ontstaan door verschillende aandoeningen, waaronder een verhoogde bloeddruk en hartproblemen. Chloortalidon kan ook worden voorgeschreven als u nierstenen heeft, waarbij er een verhoogd calciumgehalte in de urine zit. Onder invloed van de medicatie kunnen de nieren meer zout uitscheiden. Dit zout neemt vocht met zich mee, waardoor het te veel aan vocht afgevoerd kan worden via de urine. Wanneer u deze medicatie gebruikt zult u daardoor merken dat u wat vaker moet plassen. Als de hoeveelheid vocht in de aderen afneemt, daalt de bloeddruk. De verlaging verkleint de kans op het krijgen van een beroerte.

Zo gebruikt u Chloortalidon

In de bijsluiter kunt u terugvinden hoe u deze medicatie dient te gebruiken. Meer informatie over het gebruik kunt u ook krijgen via uw arts en uw apotheker. Doorgaans zal de arts bij het voorschrijven van de medicatie ook uitleggen wat de gebruiksinstructies zijn. Over het algemeen gelden in ieder geval de volgende aanwijzingen voor gebruik:

  • Volg wat betreft dosering altijd het voorschrift van uw arts. Over het algemeen is de begindosering bij een verhoogde bloeddruk 12,5 mg per dag. Deze dosering kan verhoogd worden tot maximaal 50 mg per dag;
  • Bij hartproblemen is de begindosering doorgaans 25 mg per dag. Aanpassingen naar 12,5 tot 50 mg zijn mogelijk;
  • De startdosering bij vochtophoping is 12,5 tot 25 mg per dag, met een mogelijke verhoging tot maximaal 50 mg per dag;
  • Wordt de medicatie gebruikt door een kind? Dan bepaalt de arts de dosering aan de hand van het lichaamsgewicht en de aard van de aandoening;
  • Neemt u de medicatie een keer per dag of een keer per twee dagen? Dan kunt u de doses het beste ’s morgens bij het ontbijt innemen. Een vast moment op de dag verkleint de kans dat u een dosering vergeet;
  • Denkt u te veel van dit middel te hebben ingenomen? Schakel dan direct medische hulp in. Symptomen van overdosering zijn onder meer slaperigheid, een verlaagde bloeddruk, misselijkheid en spierkrampen.

Mogelijke bijwerkingen

Net als bij andere medicijnen, kunt u ook bij het gebruik van Chloortalidon bijwerkingen ervaren. Een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen kunt u vinden in de bijsluiter. Niet iedereen krijgt er last van, maar het is aan te raden om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Zo weet u wat u mogelijk kunt verwachten. Een zelden voorkomende bijwerking van dit geneesmiddel is een tekort aan kalium. Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals spierzwakte, zware vermoeidheid en heftige buikklachten.