Home » Hoge bloeddruk » Atenolol

Wat is Atenolol?

Atenolol is een soort bètablokker. Bètablokkers zorgen ervoor dat het hart minder snel en minder krachtig klopt. De werkzame stof atenolol wordt geleverd in tabletvorm.

Atenolol bestellen zonder recept ↓

Prijs Atenolol € 36,50

  • Dosering: 25 mg, 50 tot 100 mg per dag
  • Prijs Atenolol (incl. online consult): 20, 30, 90 en 100 filmomhulde tabletten – vanaf € 36,50

2 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

Waar wordt Atenolol voor gebruikt?

AtenololEr zijn verschillende situaties waarin u Atenolol voorgeschreven kunt krijgen. Het middel wordt onder meer ingezet bij hypertensie (verhoogde bloeddruk). Ook bij sommige soorten hartritmestoornissen kan dit geneesmiddel gebruikt worden. In sommige gevallen wordt het voorgeschreven bij angina pectoris (pijn op de borst). Ook kan het het hart beschermen tijdens een vroege behandeling na een hartaanval.

Zo gebruikt u dit geneesmiddel

Hoe u dit geneesmiddel gebruikt hangt af van de reden waarom u het gebruikt. Uw arts zal dan ook het juiste gebruik voorschrijven. Heeft u hier vragen over? Informeer dan bij uw arts of apotheker. Verder gelden voor het gebruik van Atenolol de volgende voorschriften:

  • Lees voor het eerste gebruik altijd eerst de bijsluiter goed door;
  • Slik de tabletten heel door met water;
  • Het is aan te raden om de tabletten dagelijks rond hetzelfde tijdstip in te nemen.

Verder gelden over het algemeen de volgende startdoseringen:

  • Bij hoge bloeddruk: 25 mg per dag. De gebruikelijke onderhoudsdosis is daarna een keer per dag 50 tot 100 mg;
  • Bij pijn op de borst: 50 tot 100 mg per dag;
  • Bij een onregelmatige hartslag: 50 tot 100 mg per dag;
  • Na een hartaanval: 50 tot 100 mg per dag.

Als u al wat ouder bent en/of last heeft van nierproblemen kan de arts besluiten om u een iets lagere dosering voor te schrijven.

Mogelijke bijwerkingen van Atenolol

Atenolol kan bijwerkingen veroorzaken, net als andere geneesmiddelen. Schakel direct een arts in wanneer u symptomen herkend van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen en jeuk. Verder kunt u te maken krijgen met onder meer trage hartslag, maagklachten (bijvoorbeeld misselijkheid en diarree), vermoeidheid en koude voeten en handen. Ook slaapproblemen en een verstoorde leverfunctie komen voor. Heeft u veel last van bijwerkingen? Overleg dan met uw arts. Hij of zij kan beoordelen of er mogelijk aanpassingen nodig zijn in de dosering, of andere medicatie voorschrijven waarvan u minder bijwerkingen ervaart.