Home » Geheugenverlies en dementie » Donepezil

Wat is Donepezil?

Dementie is niet te genezen. Er is echter wel medicatie beschikbaar die de symptomen kan verminderen, door de werking van de hersenzenuwen te beïnvloeden. Donepezil is zo’n geneesmiddel. Het kan voorgeschreven worden bij lichte of matige vormen van de ziekte van Alzheimer.

Donepezil bestellen zonder recept ↓

Prijs Donepezil € 51,50

  • Dosering: Donepezil 5m – 10 mg
  • Prijs Donepezil (incl. online consult): € 51,50

2 online apotheken waar u veilig, legaal en snel dit medicijn kunt aanschaffen:

Nederland:

België:

Waar wordt Donepezil voor gebruikt?

DonepezilDementie wordt veroorzaakt doordat het brein minder gevoelig wordt voor een specifieke neurotransmitter: acetylcholine. Deze neurotransmitter geeft signalen door tussen hersencellen. Donepezil zorgt ervoor dat acetylcholine minder snel afgebroken wordt, waardoor de signalen tussen de cellen beter doorgegeven kunnen worden. Dementie kan herkend worden aan diverse symptomen, waarvan vergeetachtigheid de belangrijkste is. Hierdoor worden dagelijkse handelingen lastiger, en raakt men dingen kwijt. Uiteindelijk heeft het ook invloed op het gedrag van de patiënt. Bij een lichte tot matige vorm van dementie kan Donepezil nog (tijdelijk) uitkomst bieden. Het spraakvermogen en de concentratie kunnen verbeteren door het middel. Helaas ervaart niet iedere patiënt dit effect.

Hoe gebruikt u Donepezil?

Wanneer u dit middel gebruikt, is het van belang dat u altijd de aanwijzingen van uw arts of apotheker opvolgt. Over het algemeen geldt voor Donepezil de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Slik de tabletten in met wat vloeistof, zoals water;
  • Neem de medicatie ’s avonds in, vlak voordat u naar bed gaat;
  • Drink geen alcohol wanneer u deze medicatie gebruikt, omdat hierdoor mogelijke bijwerkingen zoals vermoeidheid versterkt worden;
  • Deze medicatie kan geleverd worden in sterktes van 5 mg en van 10 mg. De arts kan beoordelen welke sterkte voor u het meest geschikt is. Slik nooit meer dan de voorgeschreven dosering. Over het algemeen is dat voor volwassenen een keer per dag een tablet. Dit middel mag niet door kinderen gebruikt worden.

Mogelijk bijwerkingen van dit middel

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Donepezil. Zorg ervoor dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van de mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u ernstige bijwerkingen snel herkennen en snel actie ondernemen. Heeft u last van bijwerkingen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals duizeligheid of vermoeidheid? Stap dan niet zelf achter het stuur.