Home » Anesthetica

Anesthesie is afgeleid van het Griekse woord, dat ‘zonder gevoel’ betekend. Dit kan worden toegepast op het gehele lichaam of onderdelen daarvan. Het staat bekend als regionale of lokale anesthesie. Deze technieken bevatten specifieke medicijnen die interfereren met de zenuwimpulsen om de sensatie te verminderen.

Verschillende soorten van anesthesie

  • Lokale anesthesie verdooft een klein deel van het lichaam voor kleine procedures. Hierdoor wordt een injectie met medicijnen rechtstreeks in het operatiegebied toegediend om de pijn te blokkeren. Hierdoor is wakker blijven tijdens deze procedure normaal.
  • Regionale anesthesie blokkeert pijn voor een groter deel van het lichaam. Er kunnen ook medicijnen worden toegediend om te helpen ontspannen of slapen.

Typen regionale anesthesie omvatten:
A. Perifere zenuwblokkades. Dit is een injectie met anesthesie om pijn rond een specifieke zenuw of groep zenuwen te blokkeren. Maar dat zijn vaak procedures op de handen, armen, voeten, benen of gezicht.
B. Epidurale en spinale anesthesie. Dit is een injectie met verdoving nabij het ruggenmerg en de zenuwen die ermee verbonden zijn. Het blokkeert pijn uit een groot deel van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn de buik, heupen of benen.anesthetica

Algemene anesthesie

• Ten eerste: Algemene anesthesie heeft invloed op de hersenen en de rest van het lichaam. Dit gaat via een ader en anesthetica kan ook ingeademd worden. Bij algemene anesthesie is de patiënt buiten het bewustzijn en voelt die geen pijn tijdens de operatie.
Het type anesthesie dat wordt gebruikt, hangt van verschillende aspecten af:
• Ten tweede: De gezondheid van de desbetreffende patiënt. Als er al eerder operaties zijn geweest, wat de gezondheidsproblemen zijn (denk aan hartaandoeningen of diabetes). Is de desbetreffende of een familielid allergisch voor anesthetica of andere geneesmiddelen.
• Het is ook van belang om te weten welke operatie de patiënt zal ondergaan, om te weten of een volledige anesthesie nodig is of maar voor een deel.
• De resultaten van tests zijn ook van belang, zoals bloedonderzoek of een elektrocardiogram (ECG, ECG).

De arts kan de voorkeur geven aan één van de type anesthesie boven een ander. In sommige gevallen kan de arts of verpleegkundige de keus aan de patiënt overlaten. Soms is er geen keus, zoals in een noodgeval.

Anesthesieproblemen en gezondheid

Er komen niet vaak anesthesieproblemen voor als de patiënt in goede gezondheid verkeerd. In de praktijk komen er enkel complicaties en risico’s voor. Hieronder zijn er wat voorbeelden:

  • Bij de algemene anesthesie kunnen hartproblemen, longontsteking, keelpijn of braken voorkomen.
  • Bij hoge doses lokale anesthesie kan het verdovingsmiddel de rest van het lichaam binnendringen en de hersenen of hart beïnvloeden.
  • Zo zijn er ook mensen die hoofdpijn krijgen na een spinale anesthesie.
  • De leeftijd van de patiënt.
  • Het nemen van bepaalde medicijnen, roken, alcoholgebruik en het gebruiken van illegale drugs kunnen de kans op problemen vergroten.

Voorbereiden op anesthesie

De arts of verpleegkundige zal de avond ervoor en op de dag van de procedure laten weten hoe alles geschiedt. Hier zijn enkele voorbereidingstips:

  • Vraag wanneer voor het laatst gegeten en gedronken mag worden. Maar bij het gebruik van geneesmiddelen, vraag naar wijzigingen in de geneesmiddelenroutine vóór of op de dag van de operatie.
  • Als een kind een operatie of een procedure ondergaat, worden de ouders gevraagd de nodige informatie van de arts aan het kind voor te houden als voorbereiding.

Bijbehorende medicijnen