Home » Acne » Isotretinoïne

Wat is Isotretinoïne?

Heeft u veel last van acne? Dan zal de arts in de meeste gevallen starten met een lokale behandeling, met behulp van crèmes of zalfjes. Dit is echter niet altijd afdoende en in dat geval moet er naar andere behandelmethoden gekeken worden.

Isotretinoïne bestellen zonder recept ↓

Prijs Isotretinoïne vanaf € 55,50

  • Dosering: 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag
  • Prijs Isotretinoïne (incl. online consult): vanaf € 55,50

Wanneer wordt Isotretinoïne gebruikt?

IsotretinoïneDe werkzame stof in dit geneesmiddel is Isotretinoïne. Deze stof is familie van vitamine A en onderdeel van de groep retinoïden. Dit zijn diverse geneesmiddelen die ingezet worden bij de behandeling van acne. Als er sprake is van een ernstige vorm van acne kan gekozen worden voor behandeling met dit geneesmiddel. Er is dan bijvoorbeeld sprake van conglobate acne, nodulaire acne of een vorm van acne waarbij kans is op blijvende littekens. De behandeling kan gebruikt worden bij volwassenen en bij jongeren vanaf 12 jaar, maar pas na de puberteit. Voordat tot gebruik van dit middel overgegaan wordt, zullen er eerst diverse vormen van antibiotica en huidbehandelingen aan bod komen. Als uiteindelijk Isotretinoïne ingezet wordt dan mag dit alleen onder begeleiding van een dermatoloog.

Hoe gebruikt u dit middel?

De arts zal u bij het voorschrijven van dit middel vertellen hoe u het dient te gebruiken. Heeft u hier vragen over? Stel deze dan aan uw arts of apotheker. In de bijsluiter kunt u ook meer informatie vinden. Over het algemeen gelden voor Isotretinoïne de volgende richtlijnen voor gebruik:

  • Slik de capsules één of twee keer per dag, op een volle maag;
  • Slik de medicatie door met wat water of met wat eten;
  • Doorgaans is de startdosering 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dus als u bijvoorbeeld 70 kilogram weegt, is uw dagelijkse dosis 35 mg per dag;
  • Na een aantal weken zal de arts beoordelen of de dosering voldoende effect heeft. Indien nodig kan hij of zij de dosis verhogen;
  • Heeft u het gevoel dat de medicatie onvoldoende of juist te sterk werkt? Overleg dan met uw arts;
  • Over het algemeen is de behandelduur 16 tot 24 weken. Doorgaans is één kuur voldoende. Nog tot 8 weken na het eind van de kuur kan de situatie verbeteren.

In de bijsluiter kunt u meer informatie vinden over het gebruik van dit middel en over mogelijke bijwerkingen. Het is belangrijk dat u voor het eerste gebruik goed op de hoogte bent, zodat u als dat nodig is snel actie kunt ondernemen.